Home Lajme Serbia jep 2.500 automatikë serbëve në Bosnje, shqetësim për ndikimin rus

Serbia jep 2.500 automatikë serbëve në Bosnje, shqetësim për ndikimin rus

222
0
SHARE

Një dërgesë prej 2.500 pushkë automatike nga Serbia do të shkojnë në gjysmën e Bosnjes të drejtuar nga serbët në muajin mars. Blerja e 2.500 armëve automatike nga policia e Republika Srpska ka shtuar shqetësimin për ndikimin e Rusisë në rajon. Blerja e mijëra armëve të reja nga policia serbo-boshnjake ka shtuar shqetësimin për synimet e qeverisë rajonale të drejtuar nga separatistët në këtë pjesë të Bosnjes dhe për thellimin ndarjeve etnike.

Aktivistët e shoqërisë civile serbe, qeveria qendrore boshnjake në Sarajevë dhe diplomatët perëndimorë besojnë se një njësi e re policore e armatosur do të përdoret nga kreu separatist serb boshnjak, Milorad Dodik, në pozitën e tij dhe do të trembë kundërshtarët përpara zgjedhjeve në tetor.

Rusia, e cila e sheh Dodik si një njeri kundër anëtarësimit të Bosnjes në NATO, ka treguar mbështetje të fortë për separatistin serb, i cili e ka takuar Vladimir Putin të paktën gjashtë herë që nga viti 2014.
Dodik ka kultivuar gjithashtu marrëdhëniet me Ujqrit Gri, një klub motor rus i lidhur ngushtë me Putin, i cili është nën sanksionet e SHBA për rolin e saj paramilitar në konfliktin e Ukrainës. Në të njëjtën kohë, pjesëtarët e trajnuar nga Rusia të një grupi paramilitar serb të nderuar në rrugët e Banja Lukës./AlbaSOS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here